شهر زیبای ارومیه و دریاچه ارومیه هر ساله حجم بازدید کنندگاه بسیاری را میزبانی می کند و این در حالی است که بسیاری از این بازدید کنندگان هیچ اطلاعی از دریاچه زیبا و بکر دیگر این شهر ندارند. دریاچه مارمیشو با طبیعت بکر و زیبا خود می تواند لذت ارومیه گردی شما را چندین برابر نماید .
دریاچه مارمیشو یکی از دریاچه های زیبای ایران است که به طبیعت ارومیه رنگ زیبایی داده است. این دریاچه با طبیعتی بکر و زیبا کمی کوچکتر از دریاچه ارومیه است و در فاصله 45 کیلومتری از غرب ارومیه واقع شده است .
دریاچه نیلی مارمیشو در میان کوهستان ها در نزدیکی مرز ایران و ترکیه قرار گرفته و برای رسیدن به آن باید از مسیری در حاشیه رودخانه زیبای نازلوچای عبور نمایید سپس از روستاهای پسان، بانی و هلانی گذشته تا به روستای مارمیشو برسید. مسیر جاده را تا زیارتگاه پیر خراسانی دنبال کنید تا به دریاچه زیبای مارمیشو برسید.
این دریاچه زیبا 5هکتار وسعت دارد و با عمق 50تا 60یکی از مناطق زیستی ماهی قزل آلاست که در میان بومیان شهرت بسیار دارد.
این منطقه به سبب دارا بودن پوشش گیاهی بسیار متنوع محیط مناسبی برای پرورش زنبود عسل می باشد و عسل های آن به سبب تغذیه از گل های وحشی طعمی ببی نظیر و فوق العاده دارند. که با چشیدن آن می توانید طعم یک عسل واقعی را تجربه نمایید.
اطراف دریاچه را درختان انبوهی فراگرفته که همچون حلقه ای سبزرنگ می درخشد و در فصل بهار و تابستان سراسر سبز و در پاییز یکپارچه رنگین می شود و صحنه ای را به وجود می آورد که کمتر جایی می توانید مشابه آن را ببینید.
این منطقه به سبب کوهستانی بودن می تواند بهترین محل بازدید در فصل های گرم باشد اما در فصل های سرد بهتر است از بازدید این محل خودداری نمایید زیرا جاده های کوهستانی و سنگ لاخی یخ زده می تواند کمی خطرناک باشد.
قلعه رودخان کجاست؟
ایران دارای قلعههای فراوانی است. اما اغلب آنها در نواحی خشک واقع شدهاند. قلعه رودخان از معدود قلعههایی است که در میان جنگل قرار دارد .
رودخان نام قلعهای متعلق به دوره سلجوقیان است که بر فراز ارتفاعات جنگلی شهرستان فومن در روستای زیبای رودخان ساخته شده و 6?2 هکتار مساخت و 65 برج و بارو و دیواری به طول 500 متر دارد. این دژ که به آن قلعه حسامی نیز میگویند نام قلعهای تاریخی در 20 کیلومتری جنوب غربی شهر فومن در استان گیلان است. برخی از کارشناسان، ساخت قلعه را در دوران ساسانیان و مقارن با حمله عربها به ایران دانستهاند.
این دژ با ارزش تاریخی که دارد بنابر ساختار، معماری و ویژگیهای استراتژیکی و رزمی، در 30 مرداد 1354 خورشیدی، به شماره 3/1549 در سیاهه? یادمانهای دیرین ایران (فهرست آثار تاریخی و ملی) ماندگار شد.
از آنجا که این قلعه تاریخی، در کنار رودخانهای بنا شده به قلعه رودخان معروف است. کلمه رودخان مخفف رودخانه و قلعه رودخان، یعنی قلعه ای که در نزدیکی رودخانه است. این قلعه در ادوار تاریخی به نام های قلعه "هزار پله"، "حسامی"و "سکسار" نیز نامیده شده است.
زمان سفر برای بازدید از قلعه رودخان چه فصلی از سال است؟
شما در تمام فصول سال میتوانید از قلعه رودخان بازدید کنید. در فصول سرد سال بسیاری از دکههای در مسیر تا قلعه حضور ندارند. ممکن است زمین لیز باشد و از سرسبزی درختها خبری نیست. اما از طرفی به خاطر ریزش برگها افق دید شما بیشتر میشود. هرچند جذابیت بهار و تابستان را ندارد. در نیمه اول سال ساعات بازدید از قلعه از 8 صبح تا شش و حتی هفت بعد از ظهر است. زمستان ها قلعه فقط تا ساعت چهار بعد از ظهر باز است
از چه مسیری به دیدن این قلعه برویم؟
این قلعه کوهستانی در فاصله ی 23 کیلومتری جنوب غربی شهر فومن، در بخش مرکزی و دهستان گوراب پس قرار دارد. این بنا در 49 درجه و 14 دقیقه و 19 ثانیه طول شرقی و 37 درجه و 03 دقیقه و 51 ثانیه عرض شمالی واقع شده است.
نحو? دسترسی به قلعه از طریق شهر فومن و پس از گذشتن از روستاهای «گشت، کرد محله، گشت رودخان، سیاه کش، گوراب پس، ملسکام، سعیدآباد (سید آباد)» و رسیدن به روستای قلعه رودخان است که پس از عبور از حیدرآلات و طی سه کیلومتر جاده خاکی به روستای قلعه دنه (قلعه دهنه) رسیده، سپس وارد اراضی پارک جنگلی قلعه رودخان شده و بایستی مسیر یک و نیم کیلومتری صعود تا محل قلعه را از طریق پلههای احداث شده طی نمود.
غار آبی علی صدر بزرگترین و تنها غار تالابی ایران بوده و دارای دالان های پیچ در پیچ، دریاچه ای بزرگ و دهلیزهای متعدد می باشد و به همین خاطر عبور از غار تنها با غایق میسر می باشد که همین ویژگی معروفیتی جهانی برای غار ایجاد کرده است.
غار علیصدر در ارتفاعات ساری قیه (صخره زرد) به وجود آمده است. در این کوه ، دو غار دیگر به نام های سوباشی و سرآب هم وجود دارد، که به ترتیب 11و 7کیلومتر با غار علیصدر فاصله دارند.
زمین شناسان قدمت سنگ های این کوه را به دوران دوم زمین شناسی یعنی دوره ژوراسیک ( 190 تا 136 میلیون سال قبل ) نسبت می دهند و شواهد به دست آمده از درون غار حاکی از آن است که این غار پناهگاه انسان های اولیه بوده است .
امکان دسترسی به غار علیصدر از سه مسیر فراهم است:
1- همدان، لالجین به بیجار که تازه ساخته شده و مناسب تر است.
2- از تقاطع سه راهی پایگاه هوایی نوژه (همدان به رزن) .
3- از طریق همدان به صالح آباد .
در مجموعه سیاحتی غار علیصدر ، برای بازدید کنندگان امکانات مختلفی در نظر گرفته شده است که شامل این موارد می شود .یک مهمانسرا، 10دستگاه ویلایی چوبی یک و دو خوابه، 16دستگاه سوئیت اقامتی و50دستگاه چادر صحرائی. همچنین امکان کوهنوردی هم در این منطقه وجود دارد.
باغ نارنجستان قوام که به باغ قوام مشهور است، بین سالهای 1257 تا 1267 هجری شمسی، مقارن با حکومت ناصرالدین شاه قاجار و بدستور علی محمد خان(قوام الملک دوم) و پسرش محمد رضا خان(قوام الملک سوم) در شیراز ساخته و تکمیل شده است. ساختمان نارنجستان در زمینی بمساحت 3500 متر مربع و با زیربنای 940 متر مربع در دو جبهه جنوبی و شمالی توسط هنرمندان شیرازی ساخته شده است. سردر ورودی در ضلع جنوبی قرار داشته و به یک هشتی باز میگردد و از طریق دو راهرو قرینه به حیاط راه میابد. بنای ضلع جنوبی شامل دو ایوان ستوندار و اتاقهایی است که محل استقرار خدمه بوده است. ساختمان ضلع شمال دارای یک طبقه زیرزمین و دو طبقه روی آن بوده که شامل تالار آیینه با ستونهای یکپارچه مرمری، تالار شاه نشین و اتاقهایی است که محل تشریفات اداری و پذیرش مهمانان بوده است. این عمارت از نظر هنرهایی از قبیلآیینه کاری، شیشه کاری، نقش پردازی، منبت کاری، سنگ تراشی، گچ کاری و مقرنس کاری بکار رفته در آن از زیباترین بناهای این دوره در شیراز است.
بنای نارنجستان در سال 1345 خورشیدی به دانشگاه شیراز اهدا گردید و بین سالهای 1348 تا 1358 خورشیدی مورد استفاده موسسه آسیایی، تحت سرپرستی پروفسورآرتور اپهام پوپ، ایران شناس معروف بوده است.
در سالهای اخیر زیرزمین ضلع شمالی تعمیرات اساسی گردیده و به عنوان موزه مورد استفاده قرار گرفته که در آن اشیای فرهنگی اهدایی پروفسور پوپ نگهداری میشود.
این باغ از عمارات دوره قاجاریه شیراز است که در مرحله بالاکفت و در قسمت شرقی انتهای خیابان لطفعلی خان زند واقع است. این محدوده تقریبا در نقطه انتهایی و شرقی شهر قدیم و در جایی که در گذشته دروازه دولت، دروازه منذر و کل شیخ ابوذرعه قرار داشته اند استقرار دارد.
عمارت چهلستون در اوایل قرن 11 هـ .ق در میان باغ و مجموعه بناها و کاخهای محوطه دولتخانه صفوی ساخته شده است . این عمارت عمدتاً به منظور پذیرائی رسمی از میهمانان و سفرای خارجی ، طی سه مرحله و طبق یک طرح واحد ساخته شده است . مرحله اول ـ تالار اصلی و بزرگ . مرحله دوم ـ ایوان آئینه و اطاقهای طرفین آن . مرحله سوم ـ ایوان ستون دار که از هجده عدد ستون و سقف چوبی تشکیل شده است . نام چهلستون به نشانه کثرت ستونها و انعکاس تصویر بیست ستون در آب استخر است .
ویژگیها
نقشه عمارت و باغ آن
سقف باشکوه نقاشی تالار 20ستون و سقف آئینه کاری تالار آئینه و مدخل آئینه کاری تالار جلوس شاه عباس دوم.
ستونهای عظیم تالارهای 20ستون و تالار آینه که هر یک از آنها تنه یک درخت چنار است.
شیرهای سنگی چهارگوشه حوض مرکزی تالار و ازارههای مرمری منقش اطراف که معرف صنعت حجاری در عهد صفویه است.
تزیینات عالی طلا کاری سالن پادشاهی و اتاقهای طرفین تالار آئینه و تابلوهای بزرگ نقاشی تالار پادشاهی که شاهان صفوی را به شرح زیر نشان میدهد:
شاه عباس یکم در پذیرایی از ولی محمدخان فرمانروای ترکستان
شاه اسماعیل یکم در جنگ چالدران
شاه تهماسب یکم در پذیرایی از همایون پادشاه هندوستان
شاه اسماعیل یکم در جنگ با شیبک خان ازبک (نبرد مرو)
شاه عباس دوم در پذیرایی از ندرمحمد خان امیر ترکستان در سلسله اشترخانیان
نادرشاه افشار در جنگ کرنال تابلوی بزرگی که در سلطنت وی شدهاست.
تصویری از شاه عباس اول با تاج مخصوص و مینیاتورهای دیگری در اتاق گنجینه کاخ چهلستون وجود دارد که در سالهای 1334و 1335خورشیدی از زیر گچ خارج شدهاست.
آثار پراکندهای از دوران صفویه مانند سردر «مسجد قطبیه» و سردرهای «زاویه درب کوشک» آثاری از «مسجد درب جوباره» یا «پیر پینهدوز» و «مسجد آقاسی» که بر دیوارهای ضلع غربی و جنوبی باغ نصب شدهاست.
سال ساختمان کاخ چهلستون به موجب اشعاری که در جبهه تالار از زیر گچ خارج شده، مصراع: «مبارکترین بناهای دنیا» میباشد که به حساب حروف ابجد سال 1057هجری قمری (مصادف با 1026هجری خورشیدی و 1647میلادی) میشود، یعنی پنجمین سال سلطنت شاه عباس دوم.
سنگ شیرها و مجسمههای سنگی اطراف حوض و داخل باغچهها تنها آثاری است که از دو قصر باشکوه دیگر صفویه یعنی آئینه خانه و عمارت سرپوشیده باقیمانده و به این محل منتقل شدهاست.
تندیسهای چهارگانه در گوشههای استخر باغ، آناهیتا ایزدبانوی آبها هستند.
اگرچه انعکاس ستونهای بیست گانه تالارهای کاخ چهلستون در حوض مقابل کاخ، مفهوم چهلستون را بیان میکند، علاوه بر آن عدد چهل در ایران قدیم کثرت و تعدد را میرساند و وجه تسمیه عمارت مزبور به چهلستون میتواند به علت تعدد زیاد ستونهای این کاخ نیز باشد.
در ابتدا ستونها با پوششی از آینهکاریهای زیبا تزیین شده بوده که در زمان حکومت ظل السلطان قاجار در اصفهان این آئینه کاریها تخریب شدهاست و روی نقاشیهای صفوی با گچ پوشانده شدهاست.
دریاچه خلیج فارس به عنوان بزرگترین دریاچه مصنوعی کشور در تهران ایجاد شده و یکی از جذاب ترین مناطق گردشگری تهران به حساب می آید. در اطراف دریاچه تفریحات و بازی های متنوعی برای گذراندن اوقات فراغت در هر سن و سالی تاسیس شده است. این دریاچه در قسمت شمال غربی تهران واقع شده است. درست است که نام این مکان به دریاچه چیتگر شهرت یافته است، اما تنها 130 هکتار از 250 هکتار کل مجموعه را دریاچه ای مصنوعی فراگرفته است که آب خود را از رودخانه کن تامین میکند.
دریاچه چیتگر و پارک جنگلی چیتگر به دلیل قرارگرفتن در مسیر بادهای غربی- شرقی تهران میتوانند علاوه بر تلطیف هوا و بالا بردن رطوبت در سطح شهر تهران با استقرار کاربریهای تفریحی - گردشگری مناسب سهم به سزایی در جذب گردشگران داخلی و خارجی داشته باشد. این دریاچه همچنین علاوه بر ایجاد چشم اندازهای زیبا و منحصربهفرد میتواند سبب کاهش خطرات ناشی از سیلابهای فصلی و همچنین تغذیه سفرههای آب زیرزمینی گردد.
باغ پرندگان تهران در شمالشرق تهران در دل جنگل لویزان واقع شده است.
برای رسیدن به باغ پرندگان تهران کافی است خود را به یکی از دو بزرگراه "شهید همت" و یا "شهید بابایی" برسانید.
هنگامی که از بزرگراه همت به سمت شرق حرکت میکنید پس از گذشتن از روی بزرگراه تازه تاسیس امام علی وارد خروجی "خیابان هنگام" شوید. اگر خیابان هنگام را به سمت شمال ادامه دهید، با ورود به "بولوار استقلال" و ادامه مسیر در خیابان قاسم آباد (کوهستان) به ورودی شماره یک خواهید رسید.(توضیح اینکه از میدان رسالت نیز میتوانید وارد خیابان هنگام شوید).
اگر هم از بزرگراه بابایی (غرب به شرق)قصد رسیدن به باغ پرندگان را دارید خروجی خیابان هنگام را رد نموده و وارد خیابان کوهستان شوید.ورودی شماره 2 در ابتدای خیابان کوهستان قرار گرفته است.
در هر یک از ورودی ها پارکینگ مناسبی قرار گرفته است و از این جا به بعد را دیگر نمیتوانید با ماشین شخصی تان ادامه دهید و باید از تاکسی-ون های سبز رنگی که عبارت "سرویس رایگان باغ پرندگان" بر روی آنها به چشم میخورد استفاده کنید.
با ورود به محوطه باغ اولین چیزی که جلب توجه میکند طوطی های سخنگو هستند که به شما خوشامد میگویند. پرندگانی نظیر کبوتر،طوطی،کلاغ،خروس،فنج و . . . در این محوطه قرار گرفته اند.
در شمالی ترین قسمت باغ پرندگان تهران گونه هایی از عقاب ها که بر روی درختان تنومند اما بی شاخه نشسته اند خودنمایی می کنند. برخی گونه های لاشخور هم در این قفس که بزرگترین قفس باغ است به چشم میخورند.
در قسمت میانی باغ پرندگان تهران پرندگانی نظیر قرقاول،طاووس،پلیکان،فلامینگو و . . . . قرار گرفته اند. این محدوده توسط آبشارها و برکه های بزرگی که از بالادست باغ آبگیری می شوند احاطه شده است و منظره بسیار زیبایی را ایجاد می نماید.
در محدوده جنوبی باغ هم پرندگان نام آشنایی هم چون اردک،قوی سیاه و سپید،غاز و . . . . به چشم میخورند. یکی از زیباترین صحنه هایی که ممکنه اینجا ببینید شنا کردن قو های زیبا در کنار یکدیگر است.
آدرس و شماره تماس باغ پرندگان:
1- خیابان هنگام،خیابان 35 متری استقلال،خیابان کوهستان،باغ پرندگان تهران
2- بزرگراه شهید بابایی شرق بعد از خروجی هنگام،لاین کندرو شهرک امید،خیابان کوهستان،باغ پرندگان تهران
تلفن تماس : 77075215 – 77075210 – 77075214
ساعت کار باغ پرندگان تهران همه روزه از ساعت 9 صبح لغایت 6 بعد از ظهر می باشد.